Chili sin carne

Ingredienser

2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor 1 grön paprika
1 st röd chili, spansk peppar
2 st blekselleristjälkar
0.5 dl rapsolja
1 st ancho chili, torkad
1 tsk hel kummin
1 kanelstång
3 tsk koriander
2 dl vatten, kokett
50g muskovadsocker
2 st lagerblad
2 st stjärnanis
3 tsk paprikapulver
3 tsk spiskummin
3 dl rött vin
400g krossade tomater
600g bönor, avrunna, kokta
20g mörk choklad
1 citron, saft
2 tsk salt, eller efter smak

Till servering

Tortillabröd eller tortillachips, avokado i skivor, riven cheddarost, crèmefraiche, färsk koriander

  • Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprika, chili (ta inte med kärnorna) och selleri i små bitar.
  • Fräs alltihop i olja i en gryta på medelvärme i 5–6-minuter tills det har fått lite färg.
  • Blötlägg ancho chilin i hett vatten i 3–4 minuter. Ta upp chilin och spara chilivattnet till senare.
  • Hacka chilin och lägg ner i grytan. Blanda ner sockret och alla kryddor, både malda och hela. Rör om och fräs i ett par minuter.
  • Häll i vattnet från chilin tillsammans med vinet. Höj värmen och låt vätskan koka ihop till hälften utan lock. Tillsätt tomaterna och låt allt sjuda under lock i cirka 45 minuter.
  • Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda sedan ner i grytan och värm på svag värme.
  • Bryt ner chokladen i grytan och rör om.
Det här inlägget postades i Huvudrätt, Vegetariskt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar